Menu
Más de 100 años de historia

De tota la vida. Bolibar, bronzista (Time Out)

Ferretería Bolibar

En el año 2008 la revista Time Out nos dedicó un artículo, subrayando nuestra larga trayectoria, la capacidad de adaptación continua ante las nuevas tendencias (sin perder nuestra identidad), la percepción de los herrajes como elementos decorativos, más allá de su propia utilidad como producto, y la presencia de herrajes de Bolibar en lugares emblemáticos como el Hotel La Florida (Tibidabo de Barcelona) o la Torre Agbar (texto en catalán).

Reportaje Time Out a Bolibar.

De tota la vida. Bolibar, bronzista (Time Out)

Bolibar, una ferreteria amb història i amb un prestigi ben guanyat.

Quan es parla de tendències s’acostuma a pensar en moda. I la moda s’associa, normalment, amb la roba. Ara que el consum (gairebé) no té límits no hi ha àmbit sense tendències.

Així doncs, no sorprèn gaire que el sector de la ferreteria també estigui subjecte a aquests avatars. No parlem, és clar, de la secció industrial que també té les seves influències, ni del bricolatge. El que es veu a Bolibar, metal·listeria especialitzada en ferratges s’acosta més al terreny de la decoració.

El que es veu a Bolibar s’acosta al terreny de la decoració

L’strass, o vidre Swarowski, i l’acer inoxidable han desplaçat la ceràmica i la porcellana. La pell-el cuir-també és tendència, mentre que l’estil provençal ja no es porta. Quant als panys electrònics, l’últim crit són els que funcionen amb empremta dactilar.

Les fires (com la de Colònia, a Alemanya) els decoradors i les revistes serveixen per a detectar tendències. Les modes canvien la fesomia de la botiga i els venedors han reemplaçat el guardapols per una bata negra, curta i sense solapes.

Manetes, poms, agafadors, frontisses… Passadors, bocaclaus, manillons, mirilles… Aquests elements, i centenars d’altres, són especialitat de la casa. Es poden trobar en forja artesanal d’autor anònim o en disseny italià firmat per arquitectes. Aplicacions decoratives Lluís XVI o pestells menorquins estan a l’abast d’una clientela formada tant per professionals i particulars, com per antiquaris i manyosos.

Els ferratges i elements del Modernisme fan les delícies dels turistes. Els amants d’aquest estil hi trobaran un telèfon modernista amb suport de llautó i amb tecnologia actual. És un model força exclusiu que un col·leccionista francès ha produït en edició limitada.

D’aquests aparells modernistes n’hi ha a l’hotel La Florida del Tibidado, on Bolibar ha col·laborat. Un altre projecte ha estat la decoració en llautó dels ascensors de l’hotel Rivoli, a la ciutat alemanya de Munic. El més recent, les manetes que l’arquitecte de Jean Nouvel va dissenyar per al seu edifici estrella a Barcelona, la torre Agbar.

La prestigiosa ferreteria de la Rambla de Catalunya va néixer l’any 1910. El cognom Bolíbar, procedent de Biscaia i a hores d’ara escampat per mig món, va batejar el negoci de Don Santiago, que provenia de la Calella del Maresme. En aquell moment, Bolibar tenia un taller propi a la plaça de Letamendi. L’especialitat eren els articles de metall per a mobles i altres elements de fusta. En algun moment la botiga també va «tocar» la ferreteria en general (eines incloses) i els atuells de cuina. Aquestes tapes han quedat per a la història i Jordi Bolíbar ha passat el negoci, subratllat amb l’epígraf de bronzista, a la seva filla Bruna que ja ha dedicat la meitat de la seva (jove) vida a l’empresa. Per tant, Bruna Bolíbar, bronzista, bronze a Barcelona ven. 

Maria Gorgues

Sin comentarios

    Deja un comentario